Prospect research en development

Het Universiteitsfonds is verantwoordelijk voor het werven van fondsen uit vierde geldstromen. De vierde geldstroom is (onderzoeks)financiering afkomstig van het bedrijfsleven en andere private partijen. Denk aan erfstellingen, legaten, en (eenmalige) schenkingen. Donateurs beginnen hun lifecycle als prospect. Een prospect is een filantroop met affiniteit voor het fonds of haar projecten. Een filantroop is een persoon of organisatie met het “vermogen” om [geld/tijd/kunde/kennis] te geven. Over het algemeen wordt de nadruk gelegd op geld. Dat is een vergissing.

Binnen het fonds is het de prospect researcher die de screening en profilering van de prospects verzorgt. Prospect dossiers worden aan een development officer overgeleverd.

De zoektocht van de prospect researcher wordt gedreven door de strategie van het Fonds. Heeft men de beschikking over een groot alumni bestand en gaat men voor een gemiddelde donatie van 35 euro, of zet men in op major prospects die goed zijn voor tenminste 20000 euro? Gelet op de krediet crisis en statistieken uit het buitenland lijkt het verstandiger om de mega donaties niet als Heilige Graal te beschouwen.

Wat is het uitgangspunt voor onze zoektocht? Een project, met de daaraan verbonden sleutelwoorden die belangrijk zijn voor een affiniteitsbepaling? Een lijst met prominente alumni? Alle miljonairs uit de regio? Of personen/organisaties die verbonden zijn aan de Universiteit?

En zoeken we exploratief of exploitatief? Exploratief is verkennend, ad hoc, toevallig. Het is een bottom up strategie en levert op korte termijn direct resultaat op. Het meest bekende voorbeeld is zoeken met Google. Maar ook het lezen van een krant valt binnen deze categorie. Onze tweede optie is de exploitatieve benadering. Procesmatig en gestructureerd. Top down met op korte termijn enkel een hoop data waarbinnen gezocht moet worden. Een voorbeeld is het verzamelen van nieuwsberichten via een RSS reader.

Exploratief is intuitief en vanwege het directe resultaat lijkt deze aanpak superieur. Echter, met elke zoektocht neemt de overhead toe en het rendement af. De gulden middenweg is om exploratief te beginnen en gelijktijdig een database op te bouwen die kan worden ingezet voor exploitatie. In een ideale situatie kan (een gedeelte van) deze database zelfs als nationale, centrale database dienst doen voor alle prospect researchers.

Welke bronnen heb ik tot nu toe gevonden? Uiteraard de gebruikelijke zoekmachines zoals Google (al geef ik zelf de voorkeur aan Scroogle) en Wieowie. Maar ook dagbladen, magazines, jaarverslagen, financieel en zakelijk nieuws, sociale netwerken, blogs, twitter, Funda, Quote, etc. En vergeet de databases van de Universiteit niet. Bijvoorbeeld REACH, de nationale databank van Nederlandse ondernemingen. Overigens beperk ik me voorlopig tot de Nederlandse sfeer. Zie onder voor de volledige lijst. Deze lijst is overigens niet volledig, en niet alle bronnen zijn even nuttig. M.u.v. de vacature databanken en de databases waar men een licentie voor nodig heeft zijn alle bronnen openbaar.

Databases:

 • Amadeus (Top 250,000 version)
 • Annual Reports Database
 • Company.Info
 • Datastream
 • Economist Intelligence Unit
 • Emerald Insight
 • Europa World of Learning, The
 • ExecuComp
 • Geneeskundige Adresgids (Medical Directory)
 • International News (Lexis Nexis)
 • Landelijke Dagbladen (Lexis Nexis)
 • NARCIS – the Gateway to Dutch Scientific Information
 • NOD – Nederlandse Onderzoek Databank / Dutch Research Database
 • Reach
 • Staatsalmanak – Overheidsadressen.nl
 • World Who’s Who

Websites:

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: